L’escola d’anglès Red Balloon ha llançat una campanya que fomenta l’ús correcte de la llengua anglesa i adverteix la gent de la influència que els tuits dels famosos poden tenir en els nins i nines. La campanya consisteix en convidar els nins i nines d’entre 8 i 13 anys a ser “Celeb Grammar Cops” (policies de la gramàtica de les celebritats). La seva tasca consisteix en corregir les errades ortogràfiques i/o gramaticals que els famosos americans fan als seus tuits. Tot i que aquesta iniciativa ha rebut molts elogis, molta gent els ha criticat durament i ha acusat aquests nins i nines de ser “nazis de la gramàtica”. La seva coordinadora, Andrea Baeza, defensa fervorosament la campanya, ja que afirma que “hi ha ‘celebrities’ que no estan preocupades per la llengua i això, en quant a l’educació, és realment dolent, ja que els nins i nines veuen els seus ídols escriure així i ells els imiten. Quan els nins i nines veuen un tuit mal escrit, venen a nosaltres i ens diuen: 'Està bé! És americà i ho ha escrit així’.” De moment, els famosos no han contestat als tuits d’aquests petits professors d’anglès, però aquesta iniciativa ha obert un gran debat, i des de Move on vos volem demanar: ha fet l’era digital que donem més importància al contingut del missatge que a la manera de dir-ho? Hem ‘desaprès’ a escriure? Cal donar importància a la gramàtica? Heu vist tuits de famosos amb errades? Què en pensau?
1 Comentario
Aprendre una llengua sempre és difícil. Implica molt d’esforç i paciència, sobretot quan som adults. Però, i quan som petits? Molts pares sovint tenen el dubte de si els seus / les seves fills/es petits/es aprofitaran les hores que dediquin a l’aprenentatge de l’anglès i si realment l’aprenentatge d’anglès a edats primerenques es fa visible a mesura que van creixent. És per això que vos vull presentar els nostres alumnes zero. N’Anna, n’Albert, en Daniel i n’Àlex són quatre nins que formaren part del nostre projecte. Tots quatre van començar a aprendre anglès quan tenien 3-4 anys i són clars casos d’èxit, ja que avui dia, 5 anys després, són capaços de comunicar-se en anglès i tots posseeixen certificats oficials que demostren el seu nivell.
Amb ells se’m presentaven dos reptes alhora: ensenyar nins i nines tan petits sense que sabessin escriure encara i sense caure en el fàcil i sovint utilitzat recurs de tenir els nins i nines pintant tota l’estona, i aconseguir que es prenguessin l’anglès com un joc i no com un càstig. Així, durant el primer any i mig vàrem anar al supermercat, a la farmàcia, a botigues de roba, al parc i a la biblioteca. Poc a poc, els nins i nines varen aprendre moltíssimes paraules. Al supermercat vàrem aprendre, observant i passejant pels passadissos, els noms de totes les fruites, verdures, d’estris diversos, dels embotits, i de moltes altres coses. A la biblioteca vàrem llegir moltíssim, vàrem aprendre a demanar i donar les gràcies en anglès, vàrem aprendre el nom dels diferents tipus de llibres, i pels carrers vàrem aprendre com dir “carrer”, “semàfor”, “edifici”, o “podem creuar?” entre altres expressions. Sense adonar-nos, varen aprendre moltes paraules i, a més, van començar a construir frases simples per poder contestar a totes les preguntes que jo anava fent. Llavors, va arribar el moment de passejar menys i passar a fer una mica més de feina de taula! Així, vàrem passar dels contes a les redaccions, i de les cançons a les converses. Poc a poc, tots quatre han anat adquirint competències en anglès i han anat millorant dia rere dia. A més, realitzar les proves externes els ha suposat una motivació extra i un objectiu a aconseguir. Per tots quatre, anar a les proves YLE de Cambridge ha fet que perdin la por a fer exàmens fora els seus centres i han viscut una experiència agradable i de superació. Aprendre anglès no ha estat una tasca fàcil. Sovint s’han hagut d’esforçar i han hagut d’estudiar, però n’Anna, n’Albert, en Dani i n’Àlex han après jugant, cantant, xerrant i escrivint, han anat combinant diverses activitats per treballar les habilitats lingüístiques, i els seus casos són prova de l’èxit de l’aprenentatge de llengües des d’edats primerenques. |
Sara Montes
Professora Archives
Agosto 2014
Categories
Todo
|